FANZINES AL CASAL PER JOVES TORREBLANCA

El Casal per Joves Torreblanca presenta una exposició col.lectiva de fanzins amb la participació de tres artistes joves que recorren al format de l’auto-edició alhora de produir i fer difusió del seu treball. L’exposició també compta amb la participació puntual, per mitjà d’una sessió de treball col.laboratiu, de la Fanzinoteca Ambulant (www.fanzinoteca.net), un projecte que s’inicià l’any 2007 a partir del projecte ‘Sala de lectura’ de Saladestar amb la voluntat de generar un arxiu consultable i mòbil de fanzins, hand made books i altres edicions alternatives de difícil classificació properes al DIY, el mail-art o copy-art (en l’actualitat amb més de 1200 exemplars). Saladestar va ser laboratori d’experimentació creativaque va existir al barri de Gràcia a Barcelona entre 2003 i 2007.

Ignasi Casas (Sant Cugat, 1983) presenta el seu últim treball; un fanzine a partir d’una serie de contactes fotogràfics en format analògic amb el títol de Invernadero nº1.

Antoni Hervas (Barcelona, 1981) presenta tota la seva col.lecció de fanzins, un total de sis; Grapandmopotheper, Twins’ Twist, Mavri, My Job Mates i Puppies’ Heaven. Antoni Hervas recopila aquelles anècdotes que, havent passat un llarg procés de distorsió oral, es presenten com narracions efectistes tant extraordinàriament quotidianes que mereixerien ser completament certes.

Quim Packard (Reus, 1983) presenta un treball fet expressament per aquesta exposició amb el que, com ell mateix diu, mostrarà en públic per primera vegada la col·lecció de fanzines i petites publicacions de l’Última Institució, una institució cultural temporal que treballa en diferents formats per promoure debat i divertiment. Aquest treball s’inscriu en el marc d’un projecte participatiu extens que presentarà a finals d’any a La Sala d’Art Jove de la Generalitat.

La Fanzinoteca Ambulant proposa una sessió de treball col·laboratiu que ha anomenat Copy and Run en la que a partir de la realització de facsímils d’una selecció d’exemplars del fons de La Fanzinoteca Ambulant es pretén impulsar la creació d’una fanzinoteca pròpia al Casal per Joves Torreblanca que romandrà a la Alternoteca del Casal, un espai ja existent. Aquesta sessió de treball oberta a tot el públic que hi vulgui participar, tindrà lloc el dissabte dia 3 de Març de les 17h a les 21h al mateix espai expositiu i serà conduïda per Lluc Mayol, membre de La Fanzinoteca Ambulant des del seu inici. La Fanzinoteca Ambulant, a banda de vetllar pel seu fons, genera accions que ajuden a posar en valor aquesta pràctica de curt abast i baix cost però en la que es posen en joc propostes culturals de gran intensitat i compromís.

Els fanzins, aquestes petites publicacions fetes per un mateix són de tiratge reduït, normalment amb un caràcter no comercial limitat a cobrir despeses de producció, es publiquen de forma lliure i sense lligams ni obligacions amb tercers amb total llibertat d’expressió. Son un avantatge per l’autor novell ja que dona la oportunitat de donar-se a conèixer a un public aficionat i també professional, escollint amb cura els llocs on deixen el número de cada exemplar. Al ser produït en el temps lliure per arribar a un públic potencial, es caracteritzen per tenir un procés d’execució ràpid i espontani, normalment mitjançant collage o programes d’edició senzills, els autors experimenten amb les possibilitats de les fotocòpies utilitzant tot tipo de papers.

Una proposta a cura d’ ARTEFAKTES al Casal per Joves Torreblanca de Sant Cugat